Does Order Follow Child? (Dec. 2005) 
Question: “I am dealing with a case in which a child was placed in foster care and child support was set.  Shortly thereafter, the child was removed from foster care and placed with a relative.  It is my understanding that the child support order entered in the foster care case would follow the child.  Please let me know if this is correct.”
Answer: According to Prosecutors’ Handbook 23.110/Operations’ Manual 31.110, Referrals, when a child committed to CHFS is placed at any time with a relative (Kinship Care) and the relative applies for non-K-TAP services, the support follows the child.

If the relative applies for K-TAP and/or Medicaid benefits, the support continues to be owed to CHFS

Foster Care Question from November 2005 Q & A

Question: “According to Prosecutor’s Handbook Section 23.000/Operations’ Manual Section 31.000, Foster Care, “When both parents are absent from the child’s home each parent’s obligation is set separately, using only his or her verified financial information, the CS-71, and the Child Support Guideline.  (It does not matter if the parents are living together or apart.)  The absent father owes 100% (rather than a proportionate share) of the obligation based on his income, allowable deductions, and the appropriate number of children.  The same is true for the absent mother.  If the a child is in foster care, mother and father live together and either have no income, or share an income, minimum obligation being $60 / month, do we set the $60 / month for the parents combined or $60 for each?”

Answer: The Handbook and Manual sections quoted above are correct.  Also, the Guidelines statute, KRS 403.212, applies to all situations when both parents are absent from the home.  Therefore, the obligation is set at $60.00 per month for each parent in the scenario above."

“This is what we interpret this to be telling us:

If the NCP is unemployed - voluntarily and has no physical disabilities - you set the support at $60 and do not impute minimum wage?  Why?  KRS 403.212(d) states …"parent is voluntarily unemployed or underemployed, child support shall be calculated based on a determination of potential income"…  In any case that we have if the NCP is unemployed and is not receiving Social Security Disability/SSI, we impute minimum wage to him/her.  

Question: We have reviewed the statutes and don't find any statute that requires both parents pay 100% of the guideline amount if the child is in FC/DJJ.  When we calculate child support for a child who is not residing with either parent, whether the child is in foster care, DJJ or living with a relative, we use the incomes of both parents as you would in any other case.  Thanks for the clarification.”
Answer: You are correct.  Even though the DCS Operations’ Manual Section 31.000 states that the absent parent owes 100% of the obligation based on his income, we cannot find a statutory reference to back up this statement.  When the new Kentucky Child Support Handbook Section12, Out of Home Care, is created, this issue will be thoroughly researched and appropriate revisions made.

Regarding the statement in the November Q&A on Foster Care that the obligation amount should be set at $60.00 per month, for the particular situation addressed, it has been brought to our attention that the minimum obligation amount is used very rarely (usually when the noncustodial parent is a student).  Incomes of both parents should be reviewed carefully.  If either parent has no income due to underemployment or voluntary unemployment, the obligation amount should be set based on potential income or minimum wage, whichever is appropriate.

