Non-KTAP Applicants (Nov. 2005) 
Question: “Under the request for modification section on the new medical support training that was recently put on-line, it states that if an order does not exist for medical support, the child does not receive Medicaid, and neither parent requests modification, no action is required. However, under the child support handbook section 14.040 for Non-KTAP, it states medical services are no longer an option for Non-KTAP applicants in that medical services have to be provided for Non-KTAP clients. I am a little confused. Would you please clarify the difference? “

Answer: Any time we establish or modify an order, medical support must be addressed.  Addressing medical support doesn’t necessarily mean the NCP is ordered to provide it.  The custodial parent or a step parent can provide medical support too.  So, if we have a case with an order already established and the child does not receive Medicaid, we are not required to pursue a modification of the order unless one of the parties requests the review.  But, if one of the parties requests a review of the order for modification, we must address medical, which again does not necessarily mean the NCP will be ordered to provide it.  If this child should begin receiving Medicaid, we are required to petition the court to modify the order to include medical on behalf of the Medicaid agency.  

