Medicaid Payer of Last Resort (Feb.2006)
Question: “This has come up on several occasions in our office with our attorneys and also in court proceedings.  What policy or procedure is in place to ensure that if insurance is obtained for a Medicaid child that the insurance is used over the Medicaid.  Otherwise, insurance companies will be reaping the benefits and the NCP's will be paying for nothing and the State will not be gaining anything.”

Answer: According to Medicaid staff, parents are advised at application and reapplication to report changes in their household situation to the eligibility worker in the local county office.  Obtaining private insurance for a child who has Medicaid is definitely a change that should be reported.  The eligibility worker would enter the information concerning the private insurance on the KAMES system that would trigger third party liability (TPL) to be payer of the last resort. 

Medicaid is to be the payer of last resort.  Where a private insurance exists, any and all other monies should be utilized before Medicaid provides any assistance.  Federal Regulation 42 CFR 433.139 requires states to deny (cost avoid) Medicaid claims until after the application of available third party benefits.  

Also, KRS 205.520(5) that states: “The Kentucky Medical Assistance Program shall be the payor of last resort and its right to recover under KRS 205.622 to 205.630 shall be superior to any right of reimbursement, subrogation, or indemnity of any liable third party.”
 
