CS-72 is Not Optional (Feb. 2004)
Question:  “One of our contracting official offices feel that although insurance may be available to a NCP through his employer, they must also determine if the insurance is available at a reasonable cost in order to determine whether the CS72 should be sent or not. I explained that according to the Division, health insurance is considered at a reasonable cost when it is available through the employer. I also pointed out PHTL # 243/MTL # 599 which state it is up to the employer to determine whether the cost of the coverage, when added to the amount of the regular child support, is within the limits of the Consumer Credit Protection Act (CCPA) & that the employer cannot withhold more from an employee's disposable income than the Consumer Credit Protection Act limits allow. Response received at the Case Review Training on the Frequently Asked Q & A we received state that the CS72 is not optional. Therefore, could you please clarify when the CS72 should be sent. 
See e-mail below from contracting official office: 

If we send the CS-72 for the employer to enroll without knowing ahead of time if the insurance is reasonable, then we are going to have alot of people screaming at us. I have a form that I did that we can send to the employer to find out what the cost is. Does that suffice to determine if available at reasonable cost? If deemed reasonable, then send the CS-72 if child(ren) not included? 
If the child support is set per the guidelines and the cost for health insurance exceeds his child support obligation, then it is not reasonable. Are we suppose to do away with the child support obligation to obtain health insurance? Credit on the worksheet for health insurance is only given when the child(ren) is/are actually on insurance provided. In cases where it is provided after set, we review and modify as necessary. But, in cases where the NCP says that he can not afford the insurance and the Court feels that the child support is more important that the health insurance, it is not considered. If the employer is then required to place the child on per a CS-72, then the child support obligation will have to be reviewed so credit can be given. In many instances, the cost of health insurance would do away with his child support obligation and I really don't think that is the intention.”

Answer:  You asked, “when is medical support reasonable in cost?”.  According to CFR 303.31(1), reasonable cost is defined as employment-related or other group health insurance regardless of the service delivery mechanism. You also asked if the CS-72 is optional. You are correct in that it is not optional.  In your third question, you asked us to clarify when the CS-72 should be sent.  The CS-72 should be sent in the following situations: 
1. When Medical Support has been ordered, the CS-136, Health Insurance Information Request is sent to the NCP or obligor. If the NCP or obligor does not verify having insurance by returning the CS-136 at the end of the 15-day period and health insurance is available through the NCP or obligor's employer, send the CS-72. 

2. The CS-72 is sent to the NCP or obligor’s employer within two business days after the date of entry of an employee who is an obligor in a IV-D case in the State Directory of New Hires. 

3. When the Order/Notice to Withhold Income for Child Support (Form CS-89) is sent to the NCP or obligor’s employer, a CS-72 is automatically generated and they must be sent together using certified mail, return receipt requested. 

NOTE: If the CS-72 is sent alone, it can be sent by regular first class mail.

