Collection for Medical Card Expenses (Feb. 2007)

Question: On collecting birthing expenses for children born on the state issued medical cards, do we collect birthing expenses only or do we also collect all medical expenses incurred for that child? 
Example: We receive a medical referral for a child 3 years old, we request birthing expenses and receive birthing expenses plus any and all expenses incurred on the state issued medical card from prenatal care up until the date we requested the expenses, which is up to the child being 3 years old, all medicals incurred.

Are we supposed to be collecting all medical expenses incurred on the medical card or only the actual birthing expenses?  We have always collected the total amount of medicals that come in but here lately and if the child is several years old we have been getting expenses that are over $27,000.00.  We have only been ordering NCP to pay ½ of these expenses, which would be $13,000.00 but that is still just astronomical amount to order these NCPs to repay that much money.  They will never pay it all and it will be counting against us forever.  Is there a policy to this?
 
Answer:  Kentucky Revised Statute 406.021(3), states….”An action to enforce the liabilities of the cost of pregnancy, birthing costs, child support, and medical support shall be brought by the county attorney or by the Cabinet for Health and Family Services or its designee.”
According to Prosecutors’ Handbook Section 13.000, Paternity, page four, "If paternity has been determined or has been acknowledged, repayment of the cost of pregnancy, delivery, and confinement which CFC has expended on behalf of the child may be enforced in the same or other proceedings brought by the mother, child, person, or agency substantially contributing to the support of the child.”
Whether or not the NCP has the ability to pay their portion of the bills associated with having and raising a child, each NCP, to an extent, should be held liable for a portion of these costs.
Follow-up Question: We understand that we have to collect repayment of the

cost of pregnancy, delivery, and confinement of a child, but do we also collect all

the expenses that continue to be paid out for the child after birth, that does not

include the cost of pregnancy, delivery, and confinement?  We get medicals

expenses for everything that child has ever had done, doctor visits prescriptions

and so on, up until the date that we request the birthing expenses, which could

be at the age of 5 years old. That’s why our expenses are so high.  Are we still

supposed to be collecting those expenses too?

Answer: Yes. 

