Fees (Dec. 2005) 
Question: “I have a question about fees for out of state requests for documents.  It seems we are requesting more and more information and/or documentation from other entities that may be out of state, or just other businesses-such as financial institutions on the financial data match notices we receive.  Are we exempt from the fees for out-of-state agencies (courts) and/or financial institutions??  If so could you cite me something?  I am aware of the KRS for in state requests.”

Answer: No, CHFS is not exempt from the fees charged by out of state agencies and/or financial institutions.  The Social Security Act, Section 466(a)(17), allows a state agency to pay a reasonable fee to the financial institution for conducting a data match.  Federal funds are available to partially reimburse the cost of reasonable fees paid to financial institutions for processing of data matches (OCSE AT-98-30).  

45 CFR 303.7(d)(2) requires the initiating state to pay the cost of genetic testing.  All other activities and costs associated with an interstate paternity action must be borne by the responding state. 

45 CFR 303.7(d)(5) requires the responding state to identify any fees or costs deducted from support payments when forwarding payments to the initiating state.

For additional information, see Section 313 of UIFSA at the following link: http://www.law.upenn.edu/bll/ulc/fnact99/1990s/uifsa96.txt. 

