Emancipation (March 2006) 
Question:  We have an Ohio order, CP is here and children are here.  NCP was in Ohio, but is now in another state.  Do we stop child support at 18 according to the age of majority for legal termination of parental support obligation?”
 

Answer: The Office of Child Support Enforcement Web site provides the following information in its publication, “Essentials for Attorneys in Child Support Enforcement.”  Chapter 12, Interstate Child Support Remedies, states, “In a proceeding to modify a child-support order, the law of the State that is determined to have issued the initial controlling order governs the duration of the obligation of support.  The obligor’s fulfillment of the duty of support established by that order precludes imposition of a further obligation of support by a tribunal of this State.”  The forum cannot change a term of the original order that is not modifiable in the state that issued the controlling order.  “For example, if child support was ordered through age 21 in accordance with the law of the issuing state and the law of the forum State ends the support obligation at 18, modification by the forum tribunal cannot affect the duration of the support order to age 21.”
 
Ohio statute 3109.01, Age of majority, provides, “All persons of the age of eighteen years or more, who are under no legal disability, are capable of contracting and are of full age for all purposes.”  Ohio statute 3119.88, Reasons why support should terminate, provides, “Reasons for which a child support order should terminate include all of the following:
 
(A)  The child’s attainment of the age of majority if the child no longer attends an accredited high school on a full-time basis and the child support order requires support to continue past the age of majority only if the child continuously attends such a high school after attaining that age;
 
(B)  The child ceasing to attend an accredited high school on a full-time basis after attaining the age of majority, if the child support order requires support to continue past the age of majority only if the child continuously attends such a high school after attaining that age. . . .”
 
Therefore, Ohio laws and the Ohio support order must be followed because Ohio issued the initial controlling order.
