Services for Putative Fathers (Aug. 2001) 
Question:  “We have had two putative fathers complete an application for services.  We accepted the applications and explained to the applicants that they had to apply for full child support services and they couldn't apply for paternity services only.  However, while reading KRS 406.021 to make sure my complaint was in line with the statute, I can't see what in this statute gives us the right to establish anything but paternity upon the putative father's request. 

KRS 406.021(1) states paternity may be established upon the complaint of the putative father (3) states when paternity has been determined, the liabilities of the father may be enforced in the same or other proceedings by the mother, child, person, or agency substantially contributing to the cost of pregnancy, confinement, education, necessary support, or funeral expenses.  In this case, the mother of the child does not even have a medical card.

Would the mother of the child have to request support be set before we could proceed beyond paternity establishment?”

Answer:  From Prosecutors'' Handbook Section 13.020:

45 CFR § 302.33(a) requires the state to provide non-public assistance services to a putative father who requests IV-D services for the purpose of determining paternity, establishing a support obligation, and assuring payment of child support.  If a putative father applies for IV-D services, he must be provided the same services as a custodial parent who applies for IV-D services.  This includes location services.

45 CFR Section 302.33 is "Services to individuals not receiving title IV-A or title IV-E foster care assistance."  302.33(a)(1)(i) states:  "(a) Availability of Services.  (1) The State plan must provide that the services established under the plan shall be made available to any individual who:  (i) Files an application for the services with the IV-D agency.  In an interstate case, only the initiating State may require an application under this section."

This federal regulation is what requires the IV-D agency to provide services to putative fathers.  It requires that we treat all applicants for IV-D services equally.

KRS 406.021(1) does give the putative father the right to request paternity establishment.  KRS 406.021(3) does indeed not mention the putative father.  However, KRS 406.021(3) deals with who may enforce the liabilities of the father after paternity has been determined.  It is not logical for statute to specify that a father will enforce an obligation against himself.  KRS 406.021(3) specifies:  "If paternity has been determined or has been acknowledged according to the laws of this state, the liabilities of the father may be enforced in the same or other proceedings by the mother, child, person, or agency substantially contributing to the cost of pregnancy, confinement, education, necessary support, or funeral expenses. . ."

The putative father should be told that he will receive all child support services, just as any other applicant for Title IV-D services (unless the applicant requests only location services as described on the CS-33).  This includes establishing an obligation for child support and medical support for him to pay for the child.

Prosecutors' Handbook Subsection 13.080, Paternity Establishment by Putative Fathers, and Subsection 13.090, Location of Custodial Parents for Putative Father Cases, are good resources.  The statement in 13.080 about a non-K-TAP application fee is no longer correct.*  Also, if it is not in the child's best interest to establish paternity, the contracting official can make a determination of IV-D good cause.  Prosecutors' Handbook Section 12.000, IV-D Good Cause, provides information about this process.

*See PHTL No. 195 (9/16/00), PHTL No. 174 (1/16/00), PHTL No. 173 (1/16/00), and PHTL No. 145 (2/16/99) for information about elimination of payment of the non-K-TAP application fee.

