UI Intercept Amount (April 2003)

Question:  The instructions for the amount to be withheld in the UI Agreement (CS-76) indicate "Enter the weekly obligation OR 25% of the UI benefit, whichever is higher".    We have a case in which no arrears are owed and 25% of the UI benefit is greater than the weekly obligation.  The NCP is questioning our taking more than his obligation when no arrears are owed.  Since no arrears are owed, can't we adjust this amount to his weekly obligation?
Answer:  Yes, adjust the intercepted amount to the obligation amount when no arrearages are owed and the current support obligation is less than 25% of the Unemployment Insurance (UI) benefit.    It is not correct to withhold more than an obligor owes.

The current policy statement in Prosecutors' Handbook Subsection 25.080 and Operations' Manual 36.080 states the following about UI intercept.

The CS-76 is a voluntary agreement that allows 25% of the UI benefit amount or the amount of the support obligation, whichever is higher, to be intercepted and forwarded to CFC.  However, the amount intercepted may not exceed 50% of the benefit amount, except in the following situations: 
· a court orders the interception of UI benefits for an amount exceeding 50% of the benefit amount, or

· a noncustodial parent or obligor specifically requests that an amount above 50% of the UI benefits be intercepted.

The policy for UI intercept was set many years ago when obligations were usually low because obligations were not based on the Child Support Guideline, the Guideline Table, and the Worksheet for Monthly Child Support Obligation (Form CS-71).  The policy on the amount to intercept from UI benefits is supposed to change when 921 Kentucky Administrative Regulation 1:410 is opened and amended.  This reg is due to be opened soon.  The new policy, if it is approved, will be to obsolete the Notice of Claim (NOC) and to use the CS-76 to intercept either 50% of the obligor's UI benefit or the support obligation, whichever is less.  If the new policy is approved, the situation you describe will never occur.

