Referrals from DJJ (Jan. 2001) 

Question: I am a DJJ worker and I just talked with my local child support office. The office reports that due to changes in the manual, we will only be sending them referrals on youth who are presently receiving either a X,P,U.Y or I medical cards. Essentially they are saying we would not send a child support referral on youth placed in our residential program or any other non-Medicaid facility?  

Answer:  The cases in question are for youth who are eligible to receive Medicaid but who are placed in a facility that is not Medicaid eligible.  These facilities are Youth Development Centers (formerly Boys Camps) and Youth Detention Centers.  The State pays for private medical care for these youth because they are Medicaid eligible but are residing in a facility that is not Medicaid eligible.  Cases for these youth are non-IV-E (non Foster Care).  These youth can be transferred to Medicaid eligible facilities.  Many times, the parents were ordered to pay child support when the youth were committed to the care of the State.

Child support action (support establishment, collection, enforcement) needs to be taken for these cases because the State is supporting the youth and providing medical care for them.  The problem is how to add these cases to KASES because there is not a program code to use to establish non-IV-E cases on KASES for youth who are Medicaid eligible but do not receive Medicaid benefits.  Per Audrey Terry, KASES Supervisor, use Program Code P to add these cases to KASES until a solution can be found concerning how to add IV-E and non-IV-E cases to KASES without using program codes. 

I believe the manual material listed below is the material to which you were referred.  The subsection cited below will need to be revised whenever the Foster Care section is rewritten.

Manual Section 31.000/Handbook Section 23.000, Foster Care, Subsection 31.040, IV-E and Non-IV-E Cases, specifies the following:

Program Code X is used on KASES for DJJ cases when the children are eligible for a maintenance payment and Medicaid benefits.  Program Codes P, U, and S are used for DJJ MA Only cases.  Some DJJ MA Only cases are coming to child support staff as either Program Code Y or I medical cases, and KASES will not accept these program codes for FC cases.  At this time, child support staff are to use Program Code P for DJJ MA Only Program Code Y and I cases.

