Expenses in Excess of $100 (Nov. 2005) 
Question:  “I spoke with our DRC on the matter of the CP being ordered to pay the first $100.00 of uninsured medical expense incurred on a child in any calendar yr and she advised that when the guidelines were drawn up that any medical bills under a $100.00 per year were to be paid out of the child support that the CP received. That anything under $100.00 is considered a reasonable expense, just like food, clothing and shelter. I hope this helps.
If someone other than the mother has custody of the child, who would be responsible for the initial $100.00? We are having more and more “grandmother” cases.” 

Answer:  According to KRS 403.211(8), the cost of extraordinary medical expenses (uninsured expenses in excess of $100 per child per calendar year) shall also be allocated between the parties in proportion to their combined monthly adjusted parental gross incomes.  In the absence of an order stating specifically who pays the first $100, and according to Kentucky Child Support Handbook subsection 9.040, Page 4, Establishment, it is the Division of Child Support’s interpretation of this law to mean that the parent who has primary custody of the child pays the first $100.  

There is no other law, policy or regulation that states otherwise of the custodian being relieved of this responsibility.

