Consent for Services (May 2002)

Question:  “Manual of Procedures sections on Non-AFDC & Medical Support (both old) both state that medical support services are provided to NPA clients with their consent.  But, the recently dated Non-KTAP application states full child support services will be provided with the exception of Location Only/Parental Kidnapping.  Now for the question --- Do we need the NPA client's consent to provide medical support services”
Answer:  No.  You do not need the consent of the non-K-TAP custodial parent to provide medical support services because medical support services are no longer optional for non-K-TAP applicants.

You will find this information in PHTL No. 173 and MTL No. 532 dated January 16, 2000, which issued the revised Non-K-TAP Application (Form CS-33) dated 11/99.  Paragraph four of this transmittal letter states:

"The first section also has been revised to remove the information about the applicant having the option of receiving medical support services.  Section 466(a)(19) of the Social Security Act was amended by the Personal Responsibility and Work Opportunity Reconciliation Act of 1996 (PRWORA or Welfare Reform) to require that all child support orders enforced pursuant to Title IV-D shall include a provision for the health care coverage of the child(ren).  As a result, medical support services are no longer optional for non-K-TAP applicants."

You can access Section 466(a)(19) of the Social Security Act on the Internet at http://www.ssa.gov/OP_Home/ssact/title04/0466.htm.

