Adoption (May 2007)
Question: We had a situation this afternoon where an ncp contacted the office to inquire about her case IVD XXXXXXX.  Apparently, she didn’t have her IVD number and when the caseworker looked up her information, she first went to IVD XXXXXXX.  For this case, she found parental rights were previously terminated and during the data reliability project it appears a caseworker changed the child’s name to match his name given when he was adopted.  The concern is that with the name being changed on KASES, the biological parent could now be provided with the child’s adoptive name (the caseworker did not give her this information, but it took the worker a while to figure out why the child’s name was different from what the ncp was reporting) and confidentiality would be breached.  Should this name change have occurred?  (We are co-housed with CBW’s and they are very concerned about this.  Besides confidentiality issues, they are concerned about the stability of this individual and do not want her to become aware of the child’s new name.) 
  
Answer: No, a child’s name should not be changed in KASES to match the name given when a child is adopted.  If arrearages are owed after finalization of the adoption, there would still be no name change for the child until all cases are closed.  After this point, if there is a need for child support services, the adopted child’s new name would be entered in the system in a new case.
 
NOTE: The best practice is to input the adopted name of the child under ALIAS on (ASENCA) Participant Name Inquiry screen.  Currently, the birth name is listed as an alias, with the adopted name as primary.
 
Section 454(26) of the Social Security Act requires a state IV-D agency to safeguard the confidential information of all parties in a child support case in order to protect the privacy rights of custodial parents, children, and noncustodial parents.
 
KRS 194A.060(1) provides the statutory authority for the secretary of CHFS to develop and promulgate administrative regulations that protect the confidential nature of all CHFS records and reports that directly or indirectly identify a client or patient or a former client or patient and to insure that these records are not disclosed to or by anyone unless:
        the identified person or the identified person’s guardian has given consent, or
        disclosure is permitted under state and/or federal law.
 
Confidential information is not to be released except for the purpose of providing child support services.  Confidential information is not to be discussed by IV-D staff except for the purpose of working child support cases.  This is to protect the privacy of IV-D custodial and noncustodial parents and children.  Confidentiality rules apply to hard copy child support records and automated system/electronic child support records.  
 
For more information on confidentiality, see KCSH section 6.000, Confidentiality and Safeguarding Records.
