Question:  “I have received an inquiry from a contractor and I want to make certain that I know what they should do in this scenario...There is about $100.00 on the CSR-03 report for the client. The client has been dead for about two years without our knowing it.... There is also an arrearage due the client of about $3600.00. We want to take appropriate action to have money disbursed correctly, etc. Should the money be release to the estate of the client and the arrearage collected on behalf of the client's estate as well? The county attorney will try to get an order on the arrearage, if applicable.”

PPS Clarification:  “I have been assigned your question and I need to know since the client/custodial parent is deceased - where is the child? Is the child in Foster Care or with a care-taker relative?”


Caseworker Clarification:  “Child is emancipated.”

Answer:  Yes, if after two years there is still an estate of the deceased custodial parent, then the $3600.00 should be sent to the estate. If there is no estate then the emancipated child, who is now 19, can apply for a Non-AFDC application as payee since the custodial parent is now deceased in order to have the $3600.00 disbursed to the emancipated child. The case is currently an arrearage only case and the non-custodial parent is currently making payments. The money sitting at the custodial parent's level should also be disbursed to the emancipated child.

Also according to Prosecutors' Handbook Section 19.010 and Operations Manual Section 30.010, "A non-AFDC arrearage-only case for collection of an arrearage which accrued while the child was a minor may be opened after a child has turned 18. The application for IV-D services, however, must be made by the person named as the payee in the support order or by someone acting on the payee's behalf.

The person acting on the payee's behalf may be the child who is now emancipated as long as the payee has authorized the emancipated child to act on his or her behalf. The person acting on the payee's behalf must either have been granted power of attorney for the payee or the payee must have assigned his or her support rights to the applicant. Authorization to act on the payee's behalf must be in writing. If the payee in the support order is dead, the executor of the payee's estate may apply on the payee's behalf." 

