VS-8 and Minor Parent (June 2002) 
Question:   “Contracting official's staff contacted the Area Office inquiring about a VS-8. She wanted to know who should sign the VS-8 if the mother of the infant is under age.”

Answer:  Please read the Operations' Manual, Subsection 16.050, page 13, regarding the VS-8B which states:   A VS-8B must not be signed in the hospital when the following situations occur:

· either party is unsure as to whether the alleged father is the biological         father  of the child, and 

· genetic tests are needed to provide evidence of paternity, or

· either the mother or alleged father is a minor.

If either the mother or father are minors, paternity must be determined by judicial process according to the Paternity statutes outlined in KRS Chapter 406.
Kentucky Revised Statute (KRS) 213.046(3)(l) states the following:  (3) When a birth occurs in a hospital or en route thereto to a woman who is unmarried, the person in charge of the hospital or that person's designated representative shall immediately before or after the birth of a child, except when the mother or the alleged father is a minor:

(l) If the mother or the alleged father is a minor, the paternity determination shall be conducted pursuant to KRS Chapter 406.


In particular, please read KRS 406.021, Determination of paternity, which states:  

(1) Paternity may be determined upon the complaint of the mother, putative father, child, person, or agency substantially contributing to the support of the child. The action shall be brought by the county attorney or by the Cabinet for Families and Children or its designee upon the request of complainant authorized by this section. 

(2) Paternity may be determined by the District Court when the mother and father of the child, either:  (a) Submit affidavits in which the mother states the name and Social Security number of the child's father and the father admits paternity of the child; or (b) Give testimony before the District Court in which the mother states the name and Social Security number of the child's father and the father admits paternity of the child.  

You may acces KRS 406.021 by clicking on the following link.  <http://162.114.4.13/statutes/406%2D00/021.pdf>
