Non-cooperation and UIFSA (April 2004)

Question:  We have an active AFDC client who refuses to come in and has been sanctioned.  The problem we have is that the children were all born out of state (we think Indiana) and NCP lives in Indiana.  Indiana had cases at one time, but no action ever taken to establish paternity.

A Q & A from February 2004, states that the agency substantially contributing to the child(ren)'s support can sign the paperwork, but how do we (as caseworkers) sign the paternity affidavit that must go with the UIFSA.  We have no idea where the children were conceived or for that matter, born, or answer to any other question on the paternity affidavit.  What do we do about that?”

Answer:  Even though you cannot answer all the questions, the contracting official can still sign the paternity affidavit.  In reviewing information on KAMES there are birth certificates in the case record with the alleged father indicated on each of them.  Contact the Family Support office and request copies of the birth certificates.  Perhaps this information will be sufficient to complete most of the UIFSA document.

KRS 406.021(1) states that Paternity action for a IV-D case may be taken by the contracting official acting as the Cabinet's designee.  45 CFR § 303.4(d) requires the IV-D agency, within 90 calendar days of locating the alleged father, regardless of whether paternity has been established, to establish a support order or complete service of process necessary to begin proceedings to establish a support order and, if necessary, paternity.  

