DJJ Child Placed with Relative (Oct. 2002)
Question:  “Child was placed with grandparents but is officially committed to DJJ.  DJJ has verified that grandparents receive no benefits for the child other than a medical card Grandparents are ineligible to receive benefits due to child's 'official' DJJ commitment.  Noncustodial father of child wants the support he pays to go to grandparents for the benefit of the child.  Grandparents need financial help supporting the child --- they need the child support.  In such situation, can we send the support payments to grandparents?  If no, how can CFC justify retaining this support?”

Answer:  No you cannot send support payments to grandparents.  According to DJJ, the child has been placed in Relative Placement, therefore, the child is still in out of home care and the child's case is still worked as a FC/DJJ case.  DJJ will collect the child support until the correct paper work is turned into Child Support to change payee on the child support.  DJJ also stated they are getting ready to send the money they have collected to the grandmother so she can purchase clothing for the child.

The caseworker should monitor the case to determine when the child was placed in the grandmother's home in order to know how much should go to FC/DJJ and how much to the grandmother.  Child support and medical support order should be pursued against the mother and the father because the child is not living with either parent and both are obligated to pay support for the child.  For additional information, read Operations' Manual Section 31.050, Out of Home Placement, Section 31.070, Incentive Payments for Support Orders for FC and DJJ cases, and Payee Conversion on page 13 of Section 31.000.  

