Noncooperation (Feb. 2002) 
Question:  “We have several cases in which the CP is receiving KTAP or MA and is not cooperating with us and we need to complete a UIFSA to another state.  We have notified IV-A of the noncooperation and the CP has been removed from the grant or medical card.  We still need the CP's cooperation to complete the UIFSA, especially in paternity situations.  How do we proceed with these cases on behalf of the Cabinet?”

Answer:  Kentucky Revised Statute 406.021(1), Determination of Paternity, states: "Paternity may be determined upon the complaint of the mother, putative father, child, person, or agency substantially contributing to the support of the child.  The action shall be brought by the county attorney or by the Cabinet for Families and Children (CFC) or its designee upon the request of complainant authorized by this section."

CFC is the agency substantially contributing to the support of a child who receives public assistance. The IV-D contracting official is CFC's designee. Therefore, the contracting official can bring action on behalf of CFC and sign instead of the CP when the CP refuses to cooperate. 

For example, when a child is in foster care, CFC is the agency substantially contributing to the support of the child.  The IV-D contracting official is the person who signs the Paternity Complaint because he or she is CFC's designee.  See Prosecutors' Handbook Subsection 23.130, and Operations' Manual Subsection 31.130, Initiation of Case Action: Paternity.
