Child Care Expenses (Feb. 2001) 
Question: I had an NCP come in asking us to give him something to show how much day care he has paid. I told him that I had no such record.  His response was that in calculating his child support, we added daycare into the worksheet.  Since part of his obligation amount is for day care, he should be entitled to claim this on his tax return.  I advised NCP that he could talk with a private attorney and maybe a motion could be filed asking the judge to determine an amount he should be allowed to deduct. 

Answer:  If his court order stipulates that he may claim the child on his taxes as a dependent, he has an argument which can be resolved through the tax preparer.  If he does not have the ability to claim the child, it is a moot point.  If the court order does not specify which parent claims the child for tax purposes, a dependency test is available thru the IRS on their the website,  http://ftp.fedworld.gov/pub/irs-pdf/p17.pdf.   Specific information regarding dependents are addressed in  Chapter 3, Personal Exemptions and Dependents.  There is a chart that if answered correctly, will let him know if he can claim the child,  if it is stipulated in the court order.  Additionally, he may want to review the “Support Test for Child Of Divorced or Separated Parents”, Figure 3B,  within the same website.  The general rule is “The parent who has custody of the child for the greater part of the year (the custodial parent) is generally treated as the parent who provides more than half of the child support. “ 

If he does have the right to claim the child, he can multiply his percentage of the combined monthly adjusted parental gross income (line 6B of the CS-71) by the monthly child care expense (line 8 of the CS-71) for his share of the child care expenses.   Of course, if he did not meet his monthly OA or paid more for a month, each month of child care cost would have to be calculated separately based on the amount he paid for that month.

