Beginning Date of the Order (July 2004)

QUESTION:  “This is the question we had on the beginning date of the court order, when court order incorporates separation agreement.  Manual section 18.100 (pg 15), states "the effective date or start date of a support order is the date payments are to begin as stated in the body of the order or the incorporated agreement.  The length of time between the incorporated agreement and the final decree does not affect this policy.  If there is no effective or start date in the body, the date the ordered was filed or entered into the court's records is the effective or start date..."  Based on this, when the divorce decree incorporated the separation agreement, we used the date the separation agreement was filed as the start date of the order.  Now, according to the workers here in Pike County, one of the judge's here in Pike County stated it does not matter when the separation agreement was filed or entered, even if it was incorporated into the divorce, that the date the divorce was entered is the effective date of the order when there is not an effective date specifically stated in the body of the divorce decree.    We need clarification this.  If our policy per ms 18.100 is correct, the workers need something in writing to present to the judge before he will allow the date of the agreement to be used.

CLARIFICATION:  There was no child support obligation set in the separation agreement.”

ANSWER:  If separation occurs and there is no child support obligation amount set in the separation agreement, but it is set in the final decree, the judge indeed has discretion to set the date child support is to commence, according to Wendell Overcash, Office of General Counsel. 

Our policy is correct, however, this particular question is not addressed within the scope of manual materials at this time.

