FIDM Fee Payment to the Financial Institution (August 2007)
Situation: A FIDM was initiated and the bank is billing the contracting official a fee of $10.  KRS 205.712 (14); 205.772; KRS 205.776 state a fee is possible and also states the fee can be deducted from the bank account of the NCP prior to remitting the funds. 

Question: Is there a set procedure for paying this fee? In reviewing the forms used for the withhold and delivery process, I did not see the issue of a fee addressed. Is it possible to address this fee in one of the forms? Via one of the forms, can we advise the financial institution to deduct their fee payment from the NCP’s account if the monies ARE remitted to DCS therefore relieving DCS of the responsibility for payment?

Answer: Yes, there is a procedure in place that addresses the Financial Institution Data Match (FIDM) fee.  The following statement is included in the FIDM Memorandum of Agreement (MOA): “…pursuant to KRS Chapter 205.776 a fee of no more than twenty dollars ($20.00) may be deducted from the identified account prior to remitting any funds to the Cabinet.”  KRS Chapter 205.776(6) states: “A financial institution may charge an account levied on by the Cabinet for Health and Family Services a fee of not more than twenty dollars ($20) which may be deducted from the account prior to remitting any funds to the Cabinet for Health and Family Services.”  

The fee is addressed in the MOA; therefore, it is not necessary to include a reference to the fee in a form, but it may be considered in the future.  There is no reference to the financial institution billing the contracting official in the KRS or the MOA.  The contracting official should contact the bank to resolve the problem.

