Arrearage Payment (May 2004)

Question:  “If we have a case where an arrearage payment was never set judicially and we do an administrative CS-89 to the employer the manual says with no judicial arrearage payment ever being set we can add 25% of the current support obligation amount in addition to go towards arrearages. So in essence we have administratively set an arrearage payment (25% of csup oa). Now the child emancipates what do we do? With the arrearage payment in place being administrative not judicial but that we had a right to set administratively as long as no judicial arrearage payment ever got set do we leave it along with the judicial current support payment or do we notify the employer that we are stopping the administratively set arrearage payment and use only the judicially set current support payment only to apply to arrearages until satisfied?”

Answer:  921 KAR 1:400 Section 1(e) states that if the NCP no longer owes current support but an arrearage is subject to withholding and an ordered arrearage amount has not been set, use the last current child support obligation amount and its frequency as the arrearage obligation.

Therefore, send an amended Order/Notice to Withhold (Form CS-89) to the employer reflecting the change in the obligation amount.  You may also petition the court to judicially set an obligation amount for arrearages only, and then send an amended CS-89 to the employer reflecting the new obligation amount.

When the amended CS-89 is sent to the employer, send the Notice of Continuing Withholding (Form CS-8) to the NCP.  This is to notify the parent that withholding of earnings will continue until assigned arrearages are paid in full.

