Adding Pay Agreement (April 2004)

Question:  When adding a payment agreement to the court order screen, do you change the file#, start date and court name?  The CS-78 procedures state that you add the amount as a deferred amount.  Since the payment agreement is not an order, we don't think the court info/start date should be changed.”

Answer:  You are correct.  Do not change the court start date.  The Operations’ Manual Subsection 36.090, Payment Agreement, explains the process that child support staff is to use when the non-custodial parent enters into a payment agreement.  Payment agreement is not addressed in the Prosecutors’ Handbook.  Child support staff takes the following actions when a CS-78 has been signed:

1. Complete a CS-78 according to procedural instructions.

2. Add the order to KASES using PAYA (payment agreement) order type.  See KASES Handbook Subsection 7.040, Add Support Order, for further instructions.

3. Input the payment agreement amount and frequency in the Deferred Amount field on the Update Order Extension screen (ASEFOG).  This will cause KASES to monitor the lowered payments.

4. Change the process status from DELQ to COLL.

5. Create a SELF-event and attach notes.  Explain in notes what prompted action and describe all actions taken.

