Release to CASA Volunteer (Jan. 2003)

Question:  “Can a CASA (Court Appointed Special Advocate) volunteer have access to information on the KASES system?  A Judge signed an order appointing the advocate.”

Program Specialist clarification:  “I really do not know since I have not heard of a Court Appointed Special Advocate volunteer so I will send this to Frankfort for clarification.  I am sure if they are allowed access to information they would have to sign a confidentiality agreement.  Could you please provide me with clarification on the question above.”

Answer:  No, Court-appointed special advocate (CASA) volunteers will not have access to the KASES system.  However, if a CASA volunteer states that he/she is an authorized representative of a custodial parent or a noncustodial parent or obligor, and requests information about a child support case, you may provide them with the requested information. 

Per Kentucky Revised Statute (KRS) 620.505(8), each CASA volunteer, program director, and other program staff shall take an oath, administered by a member of the Court of Justice, to keep confidential all information related to the appointed case except in conferring with or reports to the court, parties to the case, the cabinet, the Citizen Foster Care Review Board, others designated by the court, and as provided by law.  You may click on the following link to read the entire KRS:  http://www.lrc.state.ky.us/krs/620%2D00/505.pdf.  

KRS 620.100(d) states that court-appointed special advocate volunteers are appointed to represent the best interests of the child pursuant to KRS 620.500 to 620.550.  KRS 620.505(9) states that CASA volunteers shall be appointed by the presiding judge to represent the best interest of the child, subject to judicial discretion, and only after confirmation from the program director that the CASA volunteer has been properly screened and trained.

KRS 620.505(1) states:  The Court -appointed special advocate program was established for the purpose of providing an independent, efficient, and thorough representation for children who enter the court system as a result of dependency, abuse, and neglect, there may be established a court-appointed special advocate program by the Chief District Judge or family court judge within each judicial district.

KRS 205.175 (1)(2)(b) states the following:  (1)  All letters, reports, communications, and other matters, written or oral, to the cabinet or any of its agents, representatives, or employees, or to any board or official functioning under this chapter which have been written, sent, or made in connection with the requirements and administration of the cabinet shall be absolutely privileged and shall not be the subject matter or basis for any suit for slander or libel in any court, but no person testifying before the secretary or his duly authorized representative shall be exempt from punishment for perjury.

(2) Information received or transmitted shall not be published or be open for public inspection, including instances in which the agency determines reasonable cause to believe evidence of domestic violence or child abuse and the disclosure of the information could be harmful to the custodial parent or the child of the parent, except that necessary information and records may be furnished to:

(b) All law enforcement agencies including county attorneys, Commonwealth's attorneys, District and Circuit Judges and grand juries in discovering and prosecuting cases involving fraud.
Please read Operations' Manual Section 2.070/Prosecutors' Handbook Section 9.070, Release of Case Information, for information on to whom case information can be released.  Specifically, Paragraph one states:  "IV-D case information may be released, verbally or in writing, to a custodial parent, a noncustodial parent or obligor, or to an authorized representative of a custodial parent or a noncustodial parent or obligor.  An authorized representative can be an attorney, law enforcement official, or an elected official.  The Office of the General Counsel has clarified in a legal opinion (CHR-OC-96-057, dated May 6, 1996) that an authorized representative may also be a person to whom the custodial parent or noncustodial parent or obligor has provided written authorization to receive IV-D case information.  Therefore, an authorized representative may include a husband, wife, relative, boyfriend, etc.  An authorization to release IV-D case information must be in writing and either notarized or signed in the presence of local child support staff who will also sign as a witness.

NOTE:  A written authorization to receive IV-D case information is not required when releasing information to an attorney, a law enforcement official, or an elected official."

