CP has Private Attorney (Aug. 2005) 
Question:  “It is clear from the CS-11, MTL # 583 and IM # 01-02 that a client is advised there is no client-attorney relationship between the client and contracting official.  The CS-11 also clearly states the client has the RIGHT to seek private legal representation with that client being responsible for attorney fees and costs.

One of our contracting official staff has advised the judge in their county frowns upon a client having a private attorney when he/she has assigned his/her child support rights to the cabinet. She advises the contracting official staff to close our IV-D case if the cp is going to have a private attorney covering the same matter. The judge has advised she did not want the court's time being taken up by two different legal representatives over the same matter. 

This county has an excellent relationship with the judge and does not want to cause any problems there, but, at the same time, need to advise the judge of case closure criteria for which obtaining private counsel does not meet.

Is there a regulation out there somewhere that can be provided to this judge that would explain the client's right to private counsel other than it just doesn't meet case closure criteria?”
Answer:  You are correct.  The CFC attorney represents the Cabinet only and the client must be made fully aware of this when asked to sign the CS-11.  The reason for closing this case does not meet with the Code of Federal Regulations case closure criteria (CFR303.11)  (http://a257.g.akamaitech.net/7/257/2422/12feb20041500/edocket.access.gpo.gov/cfr_2004/octqtr/45cfr303.11.htm).

Kentucky Revised Statute (KRS) 205.712 <http://www.lrc.ky.gov/KRS/205-00/712.PDF> (7)  states the following “Where the local county attorney, friend of the court, domestic relations agent, or other designee of the cabinet has been contracted for the purpose of administering child support enforcement pursuant to Title IV-D of the Social Security Act, the contracting official shall be deemed to be representing the cabinet and as such does not have an attorney-client relationship with the applicant who has requested services pursuant to Title IV-D of the Social Security Act nor with any dependent on behalf of the individuals for whom services are sought.”

There are no Federal statutory or regulatory requirements addressing this matter.  However, in that the IV-D attorney represents the state, the parent should not be denied their right to retain legal representation.  For additional information, please read OCSE publication, Chapter 4 of the "Role of the Attorney in Child Support Enforcement",  http://www.acf.dhhs.gov/programs/cse/pubs/2002/reports/essentials/index.html.  In the best interest of the child(ren), the contracting official should review and advise the judge of the federal case closure criteria.
