Spousal Support (Dec. 2004)

Question:  “KCSH section 14.020 states we can 'enforce and collect spousal support when there is an existing spousal support order, the spouse or ex-spouse is living with the child, and CHFS is collecting support for the child.”
Question #1:  if we have an existing ivd case that goes to arrears only and the only type of arrears owed is spousal support, can we collect those or do they need to be deleted and case closure initiated?

Question #2:  cp applies for services for collection on spousal support arrears as nothing else is owed. the youngest child has already emancipated (but not reached 33 or 34 years of age). can we provide service to this cp for collection on the spousal arrears owed?”

Answer #1:  No.  Do not collect spousal support arrears only.  Delete the arrears and close the case.

Answer #2: No.  45 CFR 302.31(a)(2) allows the IV-D agency to collect spousal support only if a child support obligation is being enforced for a child who is living with the spouse.  This regulation also applies to question one. 

