Judgment (May 2001) 
Question: Client came in and signed up for services on 2/28/2001.  Absent parent was court ordered to pay child support beginning 2/25/1984 at the rate of $20.00 per week.  Client has signed an affidavit stating that for the time period of 2/25/1984 through 1/21/01, the absent parent has only paid to her the sum of $1306.00 which would leave an arrearage in the amount of $15,754.00 (as of date of emancipation of the child).  This was taken to court so that the CFC could intervene and to adjudicate arrears.  Absent parent was represented by attorney.  One of the attorney’s defenses was that the statute of limitations had expired.  According to KRS 413.090 "...the following actions shall be commenced within fifteen (15) years after the cause of action first accrued: (1) An action upon a judgment or decree of any court . . . the period to be computed from the date of the last execution thereon."

Does the statute of limitations bar the client from pursuing any child support arrearages?  The child is 18 years old and emancipated on 9/19/1982. 
I do know that the action can be taken 15 years after the emancipation of the last child even if there has not been a judgment of arrearages ordered because CS amount was established in 1984.  What other proof can we provide to the judge other then the KRS?  The child in question was born 09/19/82 and did not emancipate until 09/19/2000
We have referred back to the CS policy questions and answers "November 2000" under Arrearage Calculation which says: 

Prosecutors' Handbook section 26.050 states: Action is taken to refer a case to a contracting official for the collection of arrearages when the IV-D case is an arrearage only case, the absent parent is not making payments to reduce the arrearage owed to CHR, there is no existing arrearage judgment , and administrative enforcement cannot be completed.

Answer:  It would appear then that the manual sections still do provide the direction and case law on how to proceed with an emancipation date of 2000.  Accordingly, the IV-D case should be opened, and the courts should be petitioned to reduce the arrearage amount to a judgement amount.  The 15 year limitation then starts with the emancipation date of 9/19/2000.  When the case is presented to the courts, the attorney will want to cite Heisley vs. Heisley as case law for the argument, and re: "This section was the applicable statute of limitations on a motion for a judgment on delinquent child support arrearages owing under a divorce decree, and the statute would not begin to run until such time as the delinquency was reduced to a lump sum payment or until emancipation of the child, whichever was the former. (Ky. Ct. App. 1982)."

The November 2000 Q&A also stated: "Case law allows the collection of arrearages for up to 15 years after the youngest child named in the order becomes emancipated.  If the time period is less than 15 years, you can open a IV-D case.  If the time period is 15 years or longer, it is not a IV-D function to try to collect the arrearages for the custodial parent."  In the case on which you are asking direction, the timeframe is 15 years after emancipation.  Manual Section 30.010 provides information regarding procedures for arrearage collection, in addition to 19.000, page three (3), of the Prosecutor's Handbook.  cites Heisley vs. Heisley, the case referred to by the Office of General Counsel.  Page 20 provides further information that substantiates collection of arrearages by providing notes to decisions relating to KRS 413.090, which states: 

"5. Child Support Payments. 

"This section was the applicable statute of limitations on a motion for a judgment on delinquent child support arrearages owing under a divorce decree, and the statute would not begin to run until such time as the delinquency was reduced to a lump sum payment or until emancipation of the child, whichever was the former (Ky. Ct. App. 1982). 

Since matters of maintenance and child support have the same effect as a money judgement for which subdivision (1) of this section has established a 15-year period in which an action on such judgment shall be brought, equitable defenses of laches or estoppel by acquiescence are not available to bar collection of maintenance and child support arrearages. Heisley vs. Heisley, ,,,,,,,)" 

Therefore, based on the dates you previously provided, child emancipated 9/19/82, and the 

Court order entered 1 1/2 years later on 2/25/84 and after the child was emancipated, then the 15 years limitation would have expired in either case, even if the arrearage amount had been reduced to a judgement amount.  The limitation concerning the emancipation would have been 9/19/97 (15 years after the child was emancipated).  Although it appears that the court order of 1984 was not reduced to a judgement amount, the 15 years limitation on the court order would have been 2/25/99, or 15 years after the court order. 

I have discussed this case with the Office of General Counsel, and they advise that case law Harvey vs. McGuire at 635 S.W. 2nd, 8, and Heisley vs. Heisley at 676 S.W. 2nd, 477 should provide case law that may help with this particular case.  These cases are in the annotations to KRS 413.090.  In any event, if the child had not been emancipated; the limitation of 15 years would have began at the time that the arrearages were reduced to a judgement amount. 
